Категории
Борба
Бокс
Вдигане на тежести
Художествена гимнастика
Фехтовка
Плуване
Лека атлетика
Модерен петобой
Айкидо
Шах
Джудо
Тенис


Сметка “100 години Славия”:

Интернешънъл Асет Банк
Клон „Любляна“ - София
BG71IABG74321000435101
ПФК "Славия - 1913" АД
Индивидуални спортове > Вдигане на тежести

 

   В средата на шейсетте години е изградена цялостната структура на организирания спорт вдигане на тежести и съвсем логично един от центровете е Славия. Първият треньор е Христо Неделчев, а той се обляга на момчета от техникума Киров. Залата на БСФС на гара Сердика е единственото място за подготовка. След четири години работа идва и първата републиканска титла при мъжете на Иван Тонин при 75 килограмовите.Делото на Христо Неделчев се продължава от редица негови колеги, но липсата на база ограничава възможностите за развитие. След 1980 г. нещата се променят. В Славия е назначен за треньор Людмил Кочев. На пързалка Славия се създава първата тренировъчна база на клуба, която състезателите доизграждат със собствените си ръце. След две години отборът е в А група с второ място в отборното класиране. Година по-късно на международната сцена идват първите медали - два бронзови медала от европейското и световно първенство при мъжете и по една титла при юношите. Първият световен рекордьор от страна на Славия е Здравко Стоичков, който е безапелационен в състезанията при младежите, но политически спорове не му дават шанс да атакува олимпийското злато в Лос Анжелис през 84-а. Щафетата от Стоичков поемат младите. Следващите лидери са Борислав Гидиков, Ангел Генчев, Стефан Ботев, Никой Пешалов. Наред с тези имена от подрастващите продължават да се създават нови истински мъже, а впечетлява появата на женската тежка атлетика, където Нели Янкова печели осем евротитли с две сребра и два сребърни медала от първенства на планетата. Новата тренировачна зала в спортния комплекс също е с принос за развитието на спорта. Все пак и олимпийското злато не убягва от ръцете на славистите. В Сеул Борислав Гидиков оставя всички зад себеси. Други двама – Стефан Ботев е с медали за Австралия, а Николай Пешалов е олимпийски шампион от 2000 г., но на сметката на Хърватия.

   През 2002 година Людмил Кочев освобождава треньорския пост и на него е назначен Здравко Стоичков. Проблем е, че вече няма ГУСВ, войници и офицерски щатове, парите намаляват, а консумативите растат. От друга страна са допинг скандалите в националния отбор и тежко накърнения престиж на спорта в световен мащаб преди олимпийските игри в Пекин 2008 г. Ето защо Славия отново става гръбнак на спорта вдигане на тежести и то не само със състезатели но и с учители – Здравко Стоичков е новия старши треньор на националния отбор. Това може да е предпоставка за нови успехи, но на по-различна основа. 

 

2009 - Имената на Стефан Георгиев, Николай Стоичков, Виктор Борисов, Момчил Петков, Йордан Стоичков и прекратилата кариерата си Деница Пейкова са лицето на спорта вдигане на тежести в Славия. Тежките години, които изживява националната федерация се отразява и на клуба Славия, но основите поставени преди няколко десетилетия поддържат увереността, че края на този спорт не е близо.


Щангите в Славия през 2012 - а

Щангата на Славия си тежи

Преди вековния юбилей през 2013 година трофеите в "Спортната слава на Славия" се попълват всяка седмица. Скромно, но от сърце Александър Димитров добави още един медал - сребърен от европейското първенство по вдигане на тежести за младежи до 23 години в Израел. Така Здравко Стоичков потвърди намеренията си школата на България в тежката атлетика да върне позициите си на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. А там със сигурност ще бъде изписано "СЛАВИЯ".
Copyright © slavia-bg.com