Категории
Борба
Бокс
Вдигане на тежести
Художествена гимнастика
Фехтовка
Плуване
Лека атлетика
Модерен петобой
Айкидо
Шах
Джудо
Тенис


Сметка “100 години Славия”:

Интернешънъл Асет Банк
Клон „Любляна“ - София
BG71IABG74321000435101
ПФК "Славия - 1913" АД
Индивидуални спортове > Фехтовка

 

   Годината е 1927-а, когато Българският фехтовален съюз отправя покана към дружеството на физическа култура и спорт Славия да се включи в съвместни тренировка със своите състезатели. Това прочетено от гледната точка на вековна история може да се тълкува по различен начин, но е факт. Следващата дата е 1954 г. – тогава учениците от училище Тодор Маринов получават първите пособия за фехтовка, макар и употребявани вече в спортния клуб Септември. Така нещата се развиват бавно, но планомерно в рамките на клуб Ударник.

 

 

   До тук с романтиката.През 1974 г. Славия става основен център за фехтовка в България. Столичната школа е закрита и всички треньори и състезатели преминават в белия клуб. Името което олицетворява този спорт е Николай Свечников. Създадената от него школа от сабльори носи най-големите успехи за България. Васил и Христо Етрополски стават страшилище от световна величина, като нееднократно разменят местата си на почетната стълбица на европейски и световни първенства, просто защото не може и двамата да са на върха. Заедно с тях за спортната слава на Славия се трудят Марин Иванов, Христо Маринчешки и Георги Чомаков. Техните успехи у нас и на най-високо ниво в света ги правят елита на този спорт в годините на участието им. Лицето на България е Славия.

 

    Работата започната от Свечников дава резултат и в Москва, където на олимпийски финал от шестимата участници двама са българи – Васил и Христо Етрополски. Успехите в сабята се продължават и в състезанията на шпага. Там петобойците Велко Братанов и Георги Стоянов стават основни фигури в нациоалния отбор, а Стоянов записва най-добри класирания в средата на осемдесетте години. Рапирата е третото оръжие във фехтовката и то е маркирано с успехи предимно при жените в Славия. Треньорките Ева Маринова и Полина Бъчварова изграждат отбор от красиви и оправни момичета. Цвета Христова, Яна Дякова, Катя Кръстанова, Людмила Матеева, Ивана Георгиева, Силвия Николова, Галя Трайкова и Весела Василева се утвърждават, като авторитетно присъствие във вътрешното първенство и имена от националния отбор. Така затваряме една стара страница в очакването на бъдещите успехи. Макар и трудни, но в спорта лесно няма.

 

 

   Името на Николай Свечников остава завинаги в историята на българския спорт и в Славия. Такова отдаване на спорта могат да направят малцина и заради този пример трябва с надежда да изчакаме следващия отдаден напълно на спорта специалист, а той ще е в школата на Славия.

 

Традициите в този спорт продължават да се поддържат, въпреки тежките години. Почти 90% от националните състезатели са от клуб Славия. Геа Георгиева и Мила Бонкова, Ани Георгиева, Цвети Маринова при момичетата, Панчо Песков, Боян Ванчев, Антонвио Иванов и Мирослав Шабански доминират.При кадетите и кадетките, мъже и жени белите допълват хегемонията в този спорт. Добрин Гьонов, Антонио Иванов, Панчо Пасков и Мартин Войников отстояват авторитета на славистите на международната сцена, защото легендите от миналото заслужават това.


Фехтовката в Славия през 2010 - а

Гьонов завоюва трето място на Световната купа по фехтовка в Иран

 
Добрин Гьонов направи фурор и завоюва трето място на Световната купа по фехтовка в Иран, която се проведе от 8-ми до 10-ти януари на островите Киш (Персийски залив). Състезателят на Славия, който в момента учи и тренира в Италия, бе на крачка от класиране на финал в надпреварата на сабя и оказа сериозна съпротива на бъдещия шампион в състезанието и бронзов медалист от последното световно първенство - Томаш Дешчи (Унгария). Гьонов бе напълно равностоен на световния номер две, бори се изключително мотивирано, но загуби с 12:15 туша. Въпреки загубата на полуфинала, третото място е изключително голям успех за българската фехтовка и изстреля представителя ни на 45-то място в световната ранглиста. Подобно добро класиране у нас не е имало от 15 години и се явява своебразен рекорд. Въпреки тежките мачове и кошмарно дългото пътуване, отнело повече от 30 часа, Гьонов няма да има време за почивка, тъй като в петък му предстои участие в следващата надпревара за Световната купа в Истанбул.

Рекордно класиране за Добрин Гьонов

 
Добрин Гьонов зае 14-о място на сабя на Световната купа, която се проведе от 15 до 17 януари в Истанбул. Нашето момче, което само преди седмица извоюва бронз на Световната купа в Иран, вече заема 38-а позиция в световната ранглиста и се очертава като фаворит за спечелването на олимпийска квота за Лондон 2012. На турнира в Турция този уикенд българинът се пребори с французина Венсан Анстет - олимпийски шампион в отборната игра от Пекин 2008. Гьонов за пореден път доказа класата си и надви категорично своя опонент с 15:6. В следващия кръг на надпреварата Гьонов бе спрян от Болад Апити (Франция), който измъкна 15:9 срещу надеждата на България.

Фехтовката в Славия през 2011 - а

ТЕЖКАТА САБЯ НА СЛАВИЯ

Школата на Славия във фехтовката отново доказа, че е най-добрата в страната. На държавното първенство на сабя мъжете спечелиха златните медали в отборната надпревара. В индивидуалното Петър Маринов отстъпи във финала, но бронзовите медали на Ивайло Симеонов и Георги Новоселец затвърдиха хегемонията на белия клуб. Като към тези успехи прибавим и тези на Мирослав Шабански, Анна Георгиева, Теа Георгиева, Маргарита Чомакова и Мартин Войников и техните първи места в отделните категории, става ясно, че където е текло, пак ще тече - под вещото ръководство на Жеко Маринов и треньорите в школата. Славия очаква поне две олимпийски квоти за Лондон-2012, за да защити авторитета на българската фехтовка.

Фехтовката в Славия през 2012 - а

МАРГАРИТА ЧОМАКОВА С ВИЗА ЗА ЛОНДОН

 
Фехтовачката Маргарита Чомакова извоюва олимпийска квота на сабя на квалификацията в Братислава. Така тя става първата представителка на Славия с участие на игрите в Лондон, въпреки че в момента е студентка в университета в Охайо-САЩ. Класирането на 24 годишната пловдивчанка за полуфиналите в състезанието и осигури пътуване за английската столица. Това е първото класиране на български фехтовач за олимпийски игри от Атланта.

 

 

 

 

 

 
Copyright © slavia-bg.com