Категории
Хокей на лед
Фигурно пързаляне
Шорттрек
Ски
Биатлон


Сметка “100 години Славия”:

Интернешънъл Асет Банк
Клон „Любляна“ - София
BG71IABG74321000435101
ПФК "Славия - 1913" АД
Зимни спортове > Ски

  Официалното начало на организирания ски-спорт в "Славия" е от 1934 година, когато е създаден “Витошки скиор” към дружеството. В първото му ръководство председател е Климент Симеонов. През годините "белите" се отвърждават като най-силните спортисти в страната. Председател на клуба днес е Владимир Евтимов. През годините изпъкват имената на следните скиори:
Борис Златарев - заслужил треньор, основоположник на съвременната алпийска ски школа. Започва своята работа като треньор в “Славия” още през 1954 година, веднага след завършването на висшето си образование и остава верен на "бялото" дружество до края на кариерата си. Под неговото вещо ръководство изрестват плеяда изтъкнати състезателки, които печелят безчет републикански титли и купи. Записват триумфи на блаканиади, участват на олимпийски игри и световни първенства. Сред тях са: Антоанета Златарева, Димитринка Димитрова, Мария Клисурска, Николина Чоевска, Юлия Цветанова, Пепа Мицева, Боряна Златарева, Мария Киркова. Златарев е обявен за ски треньор на столетието в “Славия”.
Любомир Врингов - дългогодишен състезател на “Славия” и призьор от държавните състезания. Спортната му кариера стартира още през 1941 годниа. Започва със северната комбинация. Дълги години е треньор в "белия" клуб и на мъжкия национален отбор на България. Носител на медал за особени заслуги към БСФС.
Павел Шаламанов - дългогодишен състезател на "белите" и на националия отбор. Участник на световното първенство във Валгардена/Италия/ през 1972 година. Той също е изтъкнат треньор в школата на “Славия”. Негови възпитаници са републиканските шампиони и участват на олимпийски игри и световни първенства. Най-известните сред тях са: Стефан Георгиев, Ангел Пумпалов, Надежда Василева, Ася Събева и Петър Дичев. Най-голяма гордост му е племенникът Стефан, който стана световен първенец за деца и юноши.
Димитър Петров - многократен шампион на България по ски бягане и участник в олимпийските игри в Кортина Д'Ампецо през 1956 година в дисциплината 15 км. ски бягане. Дългогодишен треньор в "белия" клуб. Създал редица чудесни бегачи, носители на един и два златни медала от първенствта на страната като: Венцислав Ангелов, Красимир Паунов, Милуш Иванчев и Славчо Батинков.
Антоанета Златарева - Поредната талантлива издънка на скиорския клан Златареви. Двукратна балканска шампионка в Маврово/Македония/ и Пампорово. Многократен държавен първенец в ски алпийски дисциплини, носителка на всички възможни купи по ски у нас. Участничка в редица междунаровди състезания. Шеста на европейско първенство за девойки. С две световни титли от първенствата на планетата за архитекти.
Стефан Шаламанов - един от най-талантливите скиори на “Славия” за всички времена. Световен шампион първенец на слалом за деца през 1985 година в италианския курорт Монте Бондоне. Първенец на планетата отнова по слалом и за юноши през 1987 година на шампионата в Мадона ди Кампилио/Италия/. Сред участниците на олимпийските игри в Калгари през 1988 година. В момента работи като треньор в единствения си клуб в кариерата “Славия”.
Copyright © slavia-bg.com