Категории
Волейбол
Баскетбол
Футбол
Хокей на трева
Водна топка


Сметка “100 години Славия”:

Интернешънъл Асет Банк
Клон „Любляна“ - София
BG71IABG74321000435101
ПФК "Славия - 1913" АД
Спортни игри > Хокей на трева


Хокей на трева
Оригиналната игра е предложена на нашата спортна общественост от "Славия" през 1922 година. Това е поредният спорт внесен у нас от "белите". Практикуването на тази игра не продължава дълго у нас, тъй като няма разбиране от другите спортни клубове. Те намирали играта за твърде опасна?!

Точно преди да бъде даден стартът на новия футболен шампионат на 9 септември 1923 година се провежда спортен празник на новосформираната Софийска спортна федерация. Най-авторитетният столичен клуб "Славия" се представя в манифестацията с група от 120 спортисти облечени в бели екипи. Славистката група минава в тържествен марш по софийските улици като носи плакати с клубната емблема и три лозунга: „Основен девиз на "Славия" е: „Чрез младежта, чрез нея и за България”, „Младежи далеч от партизанщината, кръчмите, кинематографите, всички под светлото знаме на спорта”, „Стига апатия към световното ни дело – дайте ни игрища”. Верни на себе си славистите отправят остри думи към управниците, като основният мотив за това е липсата на предоставяне на терени за строителство на игрища. Но много скоро, не и без заслугата на предизвикания обществен отзвук, след проявата има и положителен резултат.

 

 

 Днес хокей на трева е включен в програмата на летните олимпийски игри, но явно славистите са били изпреварили времето. През 2001 година група ентусиасти направиха възродиха този спорт в "Славия". За президент е избран Борис Маринов. Мъжкият, юношеският и детският тим на клуба участват в държавното първенство и турнирите.

Най-голям успех:
Бронзов медалист в Държавното първенство - 2005 г.


На настоящия отбор на “Славия” Председател на УС е Антони Ваканов, старши треньор е Петър Гунчев, а капитан Калоян Христов. Клубът участва успешно във всички възрастови групи от ДП.


Хокеят на трева в Славия през 2009 - а

Мъжете по хокей на трева със сребро за Славия в първенството

 
 
  Младият отбор на Славия по хокей на трева спечели сребърните медали в първенството на страната при мъжете. Във финала в столичния Студентски град, „белите” отстъпиха на изграждания от дълги години състав на Националната спортна академия със 3:7. Още в началото домакините от НСА взеха преднина – 1:3 и това ги направи по-спокойни до края. Така двата състава ще представляват България в евротурнирите. Бронзовите медали останаха за Локомотив Сф.

Славия е новият републикански шампион по хокей на трева при юношите

 
 "Славия" е републикански шампион по хокей на трева! Юношите на "белите" до 18 години триумфираха с титлата на базата на НСА. Момчетата изиграха страхотен мач срещу силния тим на село Баните във финала и надделяха с категоричното 4:2. Доминацията на домакините бе тотална и само отличните прояви на противниковия вратар попречиха за по-изразителен успех. Много от играчите на "Славия" са и национали на България във възрастовата си група. От 24 до 28 юни те ще участват в Балканско първенство на терена в курорта Албена.

 

 

 

 

 


Хокеят на трева в Славия през 2010 - а

Първа титла по хокей на трева 
Славия стана шампион на България по хокей на трева при мъжете след победа във финала над състава на НСА. Това е първа титла за белите, които се наложиха с 4:2. На игрището в Студентския град головете за победителите бяха дело на Милош Стоянов, Григор Стоянов, Веселин Чорапинов и Георги Ценков. Седмица по късно славистите спечелиха третото място в турнира на Купата на европейските шампиони в Албена и така пропуснаха възможността да преминат във Втора дивизия.

 

Контакти:

тел.: 02 962 72 71

моб.: 0887 242 618

e-mail: kht_slavia_2005@yahoo.com

Copyright © slavia-bg.com