Категории
2013 г.
2012 г.
2011 г.
2010 г.
2009 г.
2008 г.


Сметка “100 години Славия”:

Интернешънъл Асет Банк
Клон „Любляна“ - София
BG71IABG74321000435101
ПФК "Славия - 1913" АД
Новини > 2009 г.
<< обратно
СПОРТНАТА 2009 ГОДИНА ЗА СЛАВИЯ

 

2009 - За всеки спортист има силни години в неговата кариера, но има и състезания в които не му върви. За големите спортисти обаче няма нищо срамно да загубят отделен мач или първенство, защото в спорта един медал не трябва да е самоцел. В края на всяка година идва време за рекапитолация – едни са по-напред, други по-назад, трети работят в перспектива, за да се запази историята на Славия и в следващото столетие. Тук съревнование няма, защото се работи за бъдещето на нацията - децата.

 

ВОЛЕЙБОЛ

 

2009 – Славия може да се гордее с школата си по волейбол и през тази година. Децата станаха мъже и уверено вървят нагоре с участието си в различни други клубове. Защо е така? Защото идват следващите като Матей Казийски. Мъжете се завърнаха сред елита и трупат точки и самочувствие в Супер лигата. Юношите старша възраст отново са републикански шампиони, а основните играчи в националните отбори все са от Славия. Общо 12 национални състезатели, като Десислава Николова, Емилия Николова и Виолина Николова участваха в световните квалификации при жените. При младежите играха Борислав Георгиев, Георги Ризов и Венцислав Рагин. При по-големите в световната квалификация основни играчи бяха Светослав Гоцев, Николай Костадинов и Александър Димитров. Ристина Йорданска, Илияна Петкова и Емилия Николова чакат своето време при жените.

 

ШАХ-КЛУБ

 

2009 - Края на годината съвпадна с първенството на шахматистите в градския шампионат, който събира най-добрите отбори – Локомотив Сф и ЦСКА. Дамите на Славия се изправиха срещу първите в България - Локомотив Сф и след драматични партии достигнаха до финал срещу ЦСКА. Отстъплението с крачка назад и второто място в столичното първенство е голям успех, защото след 12 годишно прекъсване Славия се завърна в елита само преди година.

 

ШОРТТРЕК

 

2009 - Славия ще бъде представена от името на България на олимпийските игри във Ванкувър с участието на Асен Пандов. За поредна година Иван Пандов – баща и треньор на Асен доказа, че не само е създал бързото пързаляне на къса писта в България, но няма да се отказва след раздялата с Евгения Раданова – единствената двойна медалистка от олимпииски игри, изградена в Славия от Иван Пандов.

 

ХОКЕЙ НА ЛЕД

 

2009 - Представителният отбор спечели за пореден път златните медали в първенството и Купата на България. В останалите възрастови групи славистите бяха недостижими. Деца от школата вече тренират и живеят в Чехия – един от световните колоси в този спорт.

 

ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

 

2009 – Вътрешният спортен календар по фигурно пързаляне противопостави представители на школата на Славия пред всички останали. Равносметката показва, че представители на белия клуб са сред призовите места. Голямата цел е извеждането на танцовата двойка Кристина Тремасова и Димитър Личев до участие в Олимпийските игри през 2014 година.

 

ЛЕКА АТЛЕТИКА

 

2009 - В леката атлетика представителите на славната славистка школа не се отказват да защитават авторитета на големите преди тях в годините. Кристина Димитрова участва в националния отбор за жени на Купа Европа и на Балканските игри, където спечели 5-о и 6-о място.Отлично представяне и за Магдалена Статева и Ради Ралев. Обнадеждаващи са и резултатите при най-малките, но голямата цел е децата от кварталите Павлово, Овча купел и Княжево да има къде да тренират в близост до местата където живеят.

 

БОКС

 

2009 – Легендите Кирил Мацулов и Ангел Ангелов продължават да мотивират новите таланти на боксовата школа на Славия. Следват Сашо Сашев, Румен Ангелов и Аделин Захариев, защото те бяха сред най-добрите през сезона в своята възраст и са определени от специалистите за големи таланти.Деница Елисеева е бронзов медалист от еврошампионата в Украйна и турнира на евросъюза в България. Три купи в отборните първенства и 15 индивидуални медала. Това показва равносметката на боксов клуб Славия – Саламандър .....

 

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

 

2009 – Участието на Цветелина Найденова и Румяна Георгиева на европейското първенство за девойки е постижението, което показва, че извора не пресъхва. Художествената гимнастика в Славия винаги е била място за подражание, не само с имената на Красимира Филипова, Златка Пърлева или Людмила Димитрова. Всички работят всеотдайно, за да се справят в конкуренцията на новите фаворизирани лични клубове. В категория А при девойките младша възраст, девойките старша възраст, децата и ансамблите имената на слависките доказват това. Осмото място на Кристи Попова в многобоя при младите девойки е гаранция за бъдещето.

 

ПЛУВАНЕ

 

2009 – Повече от 200 деца се научиха да плуват през годината в клуб Славия, като половината от тях бяха картотекирани за участие в състезания. Участия в надпреварата Златна рибка, Весел делфин и други стартове показаха правилната посока, за са готови кадрите, които да заместят славните имена от миналото – Пламен Дончев и Бистра Димитрова.

 

ВОДНА ТОПКА

 

2009 – През годината отборите на Славия взеха участие в първенствата на всички възрастови групи, въпреки ограниченото време за учебно-тренировъчна работа. Спечелването на Купата на българия от жените е върховото постижение. Петите места при мъжете и младите таланти и започналото подмладяване дават надежди за връщането на Славия сред елита.

 

ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ

 

2009 - Имената на Стефан Георгиев, Николай Стоичков, Виктор Борисов, Момчил Петков, Йордан Стоичков и прекратилата кариерата си Деница Пейкова са лицето на спорта вдигане на тежести в Славия. Тежките години, които изживява националната федерация се отразява и на клуба Славия, но основите поставени преди няколко десетилетия поддържат увереността, че края на този спорт не е близо.

 

БАСКЕТБОЛ

 

2009 – Славия отново е с първо място в България макар и сред 16 годишните момичета. Второто място при по-големите девойки подсказва, че в скоро време жените, които се завърнаха в елитната група ще имат свежи и качествени попълнения. При мъжете финансов проблем прекрати участието в първенството, но надеждите са в юношите – когато им дойде времето.

 

ФЕХТОВКА

 

Традициите в този спорт продължават да се поддържат, въпреки тежките години. Почти 90% от националните състезатели са от клуб Славия. Геа Георгиева и Мила Бонкова, Ани Георгиева, Цвети Маринова при момичетата, Панчо Песков, Боян Ванчев, Антонвио Иванов и Мирослав Шабански доминират.При кадетите и кадетките, мъже и жени белите допълват хегемонията в този спорт. Добрин Гьонов, Антонио Иванов, Панчо Пасков и Мартин Войников отстояват авторитета на славистите на международната сцена, защото легендите от миналото заслужават това.

 

 

Copyright © slavia-bg.com