Категории
2013 г.
2012 г.
2011 г.
2010 г.
2009 г.
2008 г.


Сметка “100 години Славия”:

Интернешънъл Асет Банк
Клон „Любляна“ - София
BG71IABG74321000435101
ПФК "Славия - 1913" АД
Новини > 2008 г.
<< обратно
СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА 2008

  Традиционната анкета за определяне на най-добрите спортисти на Славия направи своето допитване до клубовете и подреди класацията така:

1. Явор ЯНАКИЕВ - борба класически стил

Състезателят на шампионския отбор Славия-Литекс спечели първия медал за България на олимпийските игри в Пекин. След тежкото начало Явор се справи с жестоката конкуренция и капризите на новия правилник и спечели бронзов медал. Той допълва богатата витрина на бореца, който е световен шампион от Баку – 2007, само 10 години след като започва да тренира в родния си град Стара Загора под ръководството на Петър Манев. От 2006-та година е в най-добрия отбор от класици Славия-Литекс, а в Пекин бе под ръководството на Стоян Добрев.


2. Стефан ГЕОРГИЕВ – вдигане на тежести

През 2008 година Стефан Георгиев показа как един голям атлет може да опази името си в големия спорт, въпреки подводните камъни. Той стана бронзов медалист на европейското първенство в Италия след дисквалификация на молдовеца Попов, като показа на останалите, че не всеки път целта оправдава средствата. Световният шампион от Чангмей-Тайланд 1997 година има още два медала с третите си места от Истанбул 2001 и Варшава 2003. На Стария континент има титла от Ризе – Германия през 1998 и сребро от Анталия 2001 и Лутраки 2003.
За 22 години на подиума е спечелил 44 медала и не е опетнил името си, въпреки че бе в отбора за Пекин с малки шансове да пътува. Това е големия спортист.


3. Благой ГЕОРГИЕВ – футбол

Класацията на футболисти в подобни анкети винаги се коментира с противоречия, но тази година Благой Георгиев си заслужи мястото в челото. Най-вече, защото показа, че вече е станал истински мъж и може да бъде водеща фигура в един спорт в който конкуренцията е убииствена. Безспорен лидер в състава на Славия, който продължава да следва политиката си от последните години – да изгражда млади футболисти и да търси тяхната реализация в богатите европейски клубове. Благо вече е основна фигура в националния отбор, а важните му голове са плод на много професионална работа.
Дали ще остане в Славия през новата година не може да окаже влияние върху класирането на най-добър за 2008 година, защото той винаги ще се връща там от където е започнал футболната си кариера.


Забележка
 В класацията за 2008 година попаднаха още борците Николай Гергов, Армен Назарян, Пламен Петров, фехтовачите Добрин Гьонов, Антонио Иванов, атлетите Кристина Дамянова и Мадлена Статева.


ОТБОР НА ГОДИНАТА

Хокей на лед – мъже
Републикански шампион и носител на Купата на България.
Copyright © slavia-bg.com